.

Öğrenci Sıkça Sorulan Sorular

1. Sisteme hangi bağlantı üzerinden giriş yapabilirim?

Uzaktan Eğitim Sistemine UZEM(htttps://uzem.mehmetakif.edu.tr) adresindeki Öğrenciler menüsü altında yer alan Sisteme Giriş menüsüne tıklayarak giriş yapabilirsiniz.

2. Sisteme nasıl giriş yapabilirim?

Uzaktan Eğitim Sistemine giriş için Bilgi Sistemi (OBS) bilgilerinizi kullanmanız gerekmektedir. Kullanıcı Adı ve Şifre olarak OBS'deki bilgilerinizi yazarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

3.Sisteme giriş için e-Devlet Kullanıcı Adı ve Şifre bilgilerimi kullanabilir miyim?

Hayır. Sistemimize e-Devlet bilgileriyle giriş yoktur. Sadece OBS bilgileriyle giriş vardır. OBS’ye girerken normal Kullanıcı Adı (Öğrenci No) ve Şifre (T.C. Kimlik Numaranızın İlk 5 Rakamı) ile giriş yapmanın yanında e-Devlet bilgileriyle giriş yapabiliyorsunuz. Ancak Uzaktan Öğretim sistemimize e-Devlet bilgileriyle giriş yapamazsınız.

4.Canlı derse nasıl katılabilirim?

Canlı derslere katılmak için ders programınızdaki dersin saatinde sisteme giriş yaparak ilgili dersinizin Sanal Sınıf bölümüne geliniz. Bu bölümde “Toplantıya Katıl” butonu görünecektir. Butona tıkladığınızda sizi başka bir sayfaya yönlendirecek. Bu sayfada önce 1.adım “İzin Ver” butonuna tıklayınız.

“İzin ver” butonuna tıklandıktan sonra 2. Adım “giriş yap” butonu aktif olacaktır. Giriş yap butonu aktif olmuyor ise tarayıcınızın “PopUp” engelleyicisi devrededir. Genellikle sağ üst köşeden bu uyarıları görüp “İzin Ver “demeniz gerekmektedir.” Giriş Yap” butonuna tıkladıktan sonra canlı derse katılabilirsiniz.

5- Sanal Sınıf Ders Kayıtlarını nasıl izleyebilirim?

Sanal Sınıf Ders Kayıtlarını (Canlı İşlenen Derslerin Kayıt Altına alınan videoları) izlemek için ilgili derse giriş yaparak Sanal Sınıf bölümüne geliniz. Sanal sınıf içerisinde bulunan Sanal Sınıf Ders kayıtları bölümünden izleyebilirsiniz.

6.Uzaktan Eğitim yöntemiyle verilen dersleri hangi cihazlardan izleyebilirim?

Bilgisayar, akıllı telefon ve tablet gibi cihazlardan derslere katılabilirsiniz.

7.Bilgisayar haricinde akıllı cep telefonu ve tabletten canlı derslere katılabilir miyim?

Evet. Herhangi bir mobil tarayıcıdan derslere katılabilirsiniz. (Chrome, Firefox, Safari, Edge v.b.)

8.Canlı Derslere katılmak istediğimde ekran dönüp duruyor bağlanmıyor. Sorun ne olabilir?

- Bu problemin birkaç sebebi olabilir.

- Tarayıcınızda reklam engelleyici kullanıyor iseniz kaldırınız. Bazı reklam engelleyiciler canlı derse girmeyi engelliyor.

- Tarayıcınızın kesinlikle en güncel versiyon olmasına dikkat ediniz. Güncel olmayan tarayıcılar bu tarz problem çıkarabiliyor.

- İnternet bağlantınız kopmuş ya da çok yavaşlamış olabilir. İnternet bağlantınızı kontrol ediniz.

- Cihazınız ile ilgili bir problem olabilir. Farklı bir cihaz ile deneyiniz.

9.Uzaktan Öğretim Sistemine OBS’deki hesap bilgilerimi yazdığım halde giremiyorum. Sorun ne olabilir?

Eğer Obs şifrenizi yeni aldıysanız ya da yeni değiştirdiyseniz; yeni şifrenizi kullanarak önce OBS'e girerek şifrenizin çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer şifreniz çalışıyor ise UZEM'e aynı şifre ile giriş yapabilirsiniz.

10.Uzaktan Öğretim Sistemine giremiyorum ya da canlı derslere katılamıyorum. Nasıl destek alabilirim?

Bizden destek almak için “Öğrenci No, Ad, Soyad, Akademik Birim (Okul), Bölüm” bilgilerinizi ve yaşadığınız sorunu uzem@mehmetakif.edu.tr e-posta adresine göndererek destek alabilirsiniz. Bize ulaşabileceğiniz tek iletişim adresi budur. Başka iletişim aracı ya da e-posta adresi yoktur. Bu adrese sorunuzu yazdığınızda mesai saati gözetmeksizin ilk gelen e-postadan başlayarak dönüş sağlanacaktır. Sorunuzu daha iyi açıklamak için sorunla ilgili ekran görüntüsü alıp e-postaya ekleyebilirsiniz.

11. Öğrenci Bilgi Sistemi (OBS) şifrem yok/şifremi hatırlamıyorum. Şifremi nasıl öğrenebilirim?

Öğrenci giriş sayfasında (https://obs.mehmetakif.edu.tr/oibs/ogrenci/login.aspx) yer alan "Şifremi Unuttum" linki tıkladıktan sonra açılan ekranda size sorulan soruları doldurarak şifrenizi sıfırlayıp, yeni şifrenizi alabilirsiniz.

Öğrenciler

• Sisteme Giriş